Reflexzonetherapie en overgewicht

60% van de Nederlandse mannen en 44% van de Nederlandse vrouwen kampt met overgewicht, zoals blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zelfs 10% van de Nederlandse mannen en 11% van de Nederlandse vrouwen heeft ernstig overgewicht (obesitas). In Nederland wonen 350.000 mannen en 500.000 vrouwen met een BMI van 30 of meer.

Het thema leeft  in de wereld, en dus ook in Nederland. Een van de speerpunten in het programma van de Rijskoverheid is de aanpak van overgewicht.  Zie ook de programma’s op tv en de artikelen in tijdschriften en kranten: ons gewicht is een veel besproken onderwerp. Veel gezondheidsklachten ontstaan door overgewicht;  vóór vakantieperiodes willen veel mensen nog wat kilootjes kwijtraken, en aan het begin van een nieuw jaar is het meest genoemde voornemen “afvallen”.

Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste zijn er de lichamelijke oorzaken zoals verstoringen in de spijsvertering: maag- of darmklachten; slechte opname van voedingsstoffen; verstoring in de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten; obstipatie; gistingsprocessen. Ook kunnen er verstoringen in de vochthuishouding zijn waardoor vocht wordt vastgehouden. Bij hormonale oorzaken kan men denken aan de werking van de schildklier, verhouding mannelijke en vrouwelijke hormonen, de eisprong en menstruatiecyclus, de overgang, of een verwijderde baarmoeder en/of eileiders.

Ook emotionele oorzaken kunnen het wel of niet afvallen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. en of meerdere trauma’s, gebrek aan eigenwaarde of zelfvertrouwen, stress, verdriet, gedrag- en leefpatronen, en eerdere lijnpogingen. Kortom: als het in hoofd of lijf niet lekker zit, bent u niet in staat optimaal uw eigen voornemens uit te voeren. U raakt gefrustreerd en krijgt negatieve gevoelens die het afvallen nog meer in de weg staan. U belandt in een neerwaartse spiraal.

Dat overgewicht het beste kan worden aangepakt met een passend dieet en voldoende lichaamsbeweging is de meeste mensen wel duidelijk. Maar dan nog kan het zo zijn dat het afvallen moeizaam verloopt. Het hele traject van afvallen (en daarna op gewicht blijven) is een moeilijk traject dat veel doorzettingsvermogen vereist.

Reflexzonebehandelingen bieden een goede ondersteuning tijdens het proces van gewicht verliezen.  Een reflexzonetherapeut neemt de tijd voor u en heeft aandacht voor zowel het lichamelijke als emotionele welbevinden. Het herstelproces van het lichaam wordt gestimuleerd, waardoor het lichaam weer in balans komt. Bovendien worden de kosten van de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeringen (mits aanvullend verzekerd voor alternatieve geneeswijzen).