Reflexzonetherapie en kanker

Wie te maken heeft – of heeft gehad – met kanker, ondergaat een zeer ingrijpend proces. De diagnose ‘kanker’ zorgt vaak voor grote angst, paniek, gevoelens van hopeloosheid en isolatie. Dit geeft veel stress, waardoor het immuunsysteem het zwaar te verduren krijgt.
Reflexzonetherapie kan in deze eerste fase ondersteuning bieden. Door met kennis, liefdevolle aandacht en de juiste intenties te werken, creëert de therapeut een veilige omgeving met ruimte voor rust en ontspanning. Dit zijn basisvoorwaarden voor het lichaam om zich te kunnen herstellen.

Tijdens en na chemokuren
Reflexzonetherapie kan waardevol zijn als ondersteuning tijdens en na het reguliere behandelproces:
• de doorbloeding verbetert, waardoor gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd;
• bijwerkingen als misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid verminderen;
• het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd;
• het lichaam raakt ontspannen

Ondersteuning
Een grote groep mensen blijft na kanker met angst leven. De ontspannende werking van de reflexzonebehandelingen kan stress doen verminderen waardoor men beter kan omgaan met angstgevoelens en depressiviteit. Reflexzonetherapie zorgt voor een nieuw contact met het eigen lichaam en herstelt het lichaamsbewustzijn. Zo kan men beter leren luisteren naar de behoeften van het lichaam.
In alle fasen van het kankerproces verhoogt reflexzonetherapie de kwaliteit van leven; niet alleen binnen het re-integratietraject, maar ook als onderdeel van de palliatieve zorg wanneer blijkt dat herstel niet meer mogelijk is.

N.B. Complementaire of alternatieve therapieën voor mensen met kanker bieden geen vervanging voor reguliere behandelingen.